Kenapa ESP Shaklee bagus untuk sarapan, student dan diabetes

Tiap kali breakfast ESP teringat ayah saya bancuh ESP untuk kami adik beradik sebelum gi sekolah

Alhamdulillah sekolah dulu takde insiden ngantuk2 dan penat2

Alhamdulillah bertenaga dari masuk sekolah sampai balik sekolah

Sampai la duk asrama pun sarapan ni je gi sekolah

Kat uni pun sama

Bila sekali sekala sarapan berat, terasa beza sangat, badan cepat penat, ngantuk dan macam2 lah

Bila ingat balik nape masa makan ESP tak camtu sedangkan ESP ni cecair

Sepatutnya makan nasi lemak la lagi bertenaga

Rupanya sebab faktor glycemic index/GI : kadar tenaga dibebaskan dalam darah oleh sesuatu makanan

GI tinggi maksudnya makanan tu bebaskan tenaga (sebenarnya gula) sangt cepat dalam darah

Contohnya makan nasi lemak mmg byk tenaga tapi sekali dia release habis semua kalori yang ada

Tapi makanan GI rendah contohnya ESP ni

Dia bebaskan tenaga/gula slowly dalam darah

So badan kita dapat bekalan gula / tenaga yang sedang2 saja tapi untuk jangka masa yg panjang

Patutlah ESP ni elok sgt utk orang kencing manis dan juga untuk student

Ye la budak pegi sekolah mana boleh berulang makan macam kita

Kalau makan berat sgt dalam class ngantuk lagi, tengahari dah lemau dalam class

Kalo org diabetes lagi la kena amik makanan low GI macam ESP ni

Kalau tak gula memang naik la dalam darah lepas sarapan

Tu yang test gula asik fail je

Hihihi

Ok its my ESP time

Yummy creamy ESP sedapppppnyaaaa




Tonton Video 2 minit memaparkan aktiviti kami team SuperStars Shaklee yang merupakan Group Pengedar Shaklee Aktif No.1 di Malaysia



Cari Agen Shaklee di Area Anda?  -->  Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia


Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ? --> Cara Beli Shaklee Online


Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee? --> Daftar Ahli Shaklee 2017


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge