Mengantuk Selepas Makan Nasi, Doktor Ini Terangkan Puncanya

Mengantuk Selepas Makan Nasi terutamanya selepas makan nasi waktu tengaharu.Biasa tak jadi pada kita? 
Selepas makan nasi atau lebih lagi kalau makan pulut atau nasi lemak, kita akan rasa mengantuk sangat-sangat macam kena ubat mengantuk.

Lagi haru biru kalau masa tu waktu berkerja atau waktu kena hadiri kelas / kuliah. Jenuh kita nak menahan mengantuk lepas lunch.

Ramai antara kita tertanya kenapa berlaku perkara sedemikian. Hari ini Dr Hafiz menerangan sebab dan punca kenapa ada orang rasa mengantuk selepas memakan pulut / nasi lemak / nasi.

PULUT DAN MENGANTUK
——————————————-

Pulut, nasi lemak tinggi kanji amylopectin.

Amylopectin ni kanji cepat serap, jadi gula darah melambung tinggi..

Gula melambung tinggi meningkatkan stress badan.. sebab tu ada orang jadi sakit sendi, lemak badan dan sebagainya.

Dalam otak, gula tinggi naikkan stress akan menjadikan otak lembab dan mengantuk.

.
Menariknya, beras pulut biasanya rendam dengan santan. Karbohidrat yang direndam lemak akan menjadi karbohidrat degil yang susah diserap usus.
Gula tidak akan naik sebegitu tinggi.

.
Maka tidak hairan makanan pulut kurang mengantuk berbanding tepung pulut. Namun jika dimakan berpinggan bertingkat-tingkat, mengantuk juga..

.
.
Dr William Davis, pakar jantung dan penulis NY bestseller “Wheat Belly” menyamakan bahaya beras tinggi amylopectin dengan bahaya tepung gandum diperhalusi..ia juga menyebabkan ketagihan!

.

Jadi sebagai kesimpulannya, kurangkan penggunaan pulut yang tinggi kandungan kanji amylopectinnya…kerana ia mampu meningkatkan paras gula darah sehingga ke siling!

 

Haa sekarang kita pun dah tau kenapa boleh rasa mengantuk yang amat sangat lepas makan tengahari dengan nasi atau pulut.

 

Bagi orang Malaysia macam kita ni, Nasi ni makanan ruji, perut memang tak selesa dan tak aman kata orang kalau tak makan nasi,

Jadi macam mana pun kita nak juga nasi barulah tenteram perut kan? Tapi dah makan nasi, jadi mengantuk pula…

 

Cara kami mengatasi masalah mengantuk lepas makan nasi ni ialah dengan memastikan setiap kali lepas makan wajib ambil B-Complex Shaklee dan Cinch Tea.

 

Kedua-dua supplement ini sangat membantu mencergaskan mata dan tubuh selepas makan




Tonton Video 2 minit memaparkan aktiviti kami team SuperStars Shaklee yang merupakan Group Pengedar Shaklee Aktif No.1 di Malaysia



Cari Agen Shaklee di Area Anda?  -->  Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia


Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ? --> Cara Beli Shaklee Online


Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee? --> Daftar Ahli Shaklee 2017


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge