32 Nasihat Dr Hamid Arshat Untuk Hidup Bahagia dan Sihat

Dr Hamid Arshat seorang consultant obstetric and gynaecology yang berpengalaman lebih 30 tahun dalam bidang perubatan. Di FB Page beliau, Dr Hamid selalu memberi tips kesihatan dan nasihat untuk hidup sihat dan bahagia.

Ini 32 nasihat yang beliau tuliskan dalam FB Page beliau :

1. Tidur awal.
Jadikan amalan dan budaya untuk tidur awal. Bila sudah penat kerja mudah kita tidur. Kalau sukar tidur cuba baca quran tentu mudah tidur.
Jangan lupa baca fatiha, ayat qursi, 3 qul, zikir, istighfar an selawat sebelum lena. Juga jadi amalan baik ambil wuduk sebelum tidur.
Sebaiknya kita tidur 7 jam setiap hari.
Selepas solat zuhur ambil ‘power nap’ antara 10 – 15 minit. Ia beri tenaga untuk terus kerja hingga petang.

3. Bangun awal.
Saya bangun jam 5 pagi. Loceng jam dan radio alarm akan berbunyi setiap pagi. Sering saya terkejut dulu sebelum bunyi loceng dan radio kerana loceng alarm dalam minda saya sudah tergerak.
Baca doa bangun tidur ‘Alhamdulillahi lazi ahyayna ba’da amatana wa alaihinusyur’ disamping zikir istighfar dan selawat sebelum ketandas. Saya kejutkan isteri.
Saya solat tahajud 4 rakaat dan witir 3 rakaat. Tahlil arwah2 ibu bapa dan saudara2. Zikir panjang sebelum menuju masjid untuk solat subuh berjemaah.
Sempornakan solat lima waktu dan rukun islam yang lain

3. Sarapan saperti raja.
Amalkan makan sarapan pagi yang sempurna dan mengeyangkan untuk membekalkan tenaga dan kekuatan bila berkerja.
Saya makan buah2 dulu buasanya 3 butir keroma dan seterusnya 2 biji telor rebus setengah masak dicampur kicap manis dimakan dengan 2 keping roti multigrain toasted disapu cheese. Minum nescafe susu satu mug.
Kalau menginap dihotel yang menyediakan sarapan saya pastikan makan sebanyak yang bolih dan saya kurangkan makan tengah hari dan malam.

4. Supplemen vitamins dan lain2.
Selepas sarapan saya makanan supplemen2 vitamin2 dan antioxidants. Saya kongsi makan obimin, calcium dan fish oil dengan isteri; sudah berpuloh tahun saya amalkan. Saya makan lain2 saperti resveraterol dan Q10 yang baik untuk kesihatan jantung dan pil untuk tenaga dan anti stress. Vitamin C 500mg dan jika saya dalam perjalanan atau kurang sihat saya makan vit C 1 – 2 gm sehari.
Walau pun saya banyak makan buah2 dan sayur2 saya perlu supplemen2 tersebut.

4. Pileh kerja yang diminati dan memberi keriangan.
Saya berkerja sebagai doktor kerana inilah kerjaya yang saya minati dan gembira melakukannya. Bila rasa boring dan stress ditempat kerja seseorang perlu fikirkan cari yang lain.
Kerja saya sebagai pakar bidan memang teruk dan berat tanggung jawabnya. Latihan yang saya lalui memang sangat getir dan mencabar.
Tapi sebab saya minat dan gembira melakukannya kerja ini akhirnya ia menjadi sumber hasil rezeki yang tinggi dan lumayan.
Disamping itu kerja saya jadikan ibadah untuk bekalan saya diakhirat kelak.

5. Amalkan exercise 30 minit setiap hari.
Tidak kira apa jenis exercise asalkan ia menggerak tubuh dan kuatkan otot2 dan sendi; Berjalan kaki, jogging, kayuh basikal, main golf, berenang atau lain2 saperti basuh kereta atau nencuci rumah.
Saya pileh berkebun (gardening) disekitar kawasan rumah untuk tanam kangkung, pucuk paku, kacang bendir, daun turi dan kesum, halia, bunga kantan; pokok pisang, kelapa, tebu dan buah markisa. Ini sebagai hobby sahaja tapi berkebun (mencangkul, cabut rumput rumpai dan tebas dahan pokok) bolih mengeluarkan peluh disamping berbagai hasil untuk dimakan.

6. Exercise paru2, mata dan kaki.
Amalkan deep breathing exercise selama 5 minit. Bolih dibuat dimana2 : sedang duduk dipejabat, sedang berdiri atau lain2 situasi ; sedut nafas panjang2 dan mendalam melalui hidung untuk mengembangkan paru2 dan hembus keluar dari mulut. Ulang beberapa kali untuk meningkatkan kadungan oksijen dalam paru2.
Ia mengurangkan stress dan hilangkan mengantuk.
Untuk exercise mata ; mula2 padang jauh dan kemudian fokus pandangan pada jari yang didepan muka.
Cuba jalan naik turun tangga daripada naik lift. Ini bolih baikki aliran darah dan kekuatan jantung.

7. Amalkan catit dalam buku jernal dan diary.
Jadikan satu budaya dan amalan hidup untuk mencatit semua idea2, ilham, peristiwa2, cita2, rancangan, tindakan kewangan dan lain dalam satu buku kecil yang bolih dibawa kemana2 dalam saku baju atau seluar.
Catitan ini sangat berguna untuk mengimbas semula idea2 dan tindakan demi untuk mencapai cita2.
Sampai sekarang berpuluh2 buku2 nota kecil saya masih saya simpan dan seringkali saya singkap kembali cita2 idea2 dan peristiwa2 lampau. Memang sangat berguna dan bermenfaat. Saya lihat orang2 jepun dan korea sentiasa mencatitkan butir2 pertemuan dan perbincangan.

8. Catitkan cita2, azam dan sasaran dimerata2 tempat.
Bahagikan cita2 dan sasaran kepada pecahan2 kecil dan pastikan tempuh serta jangka waktu yang perlu dicapai.
Sasaran kecil mudah dicapai dalam jangka waktu yang pendek dan ini membina serta memperkukuh keyakinan diri untuk capai sasaran lebih besar.
Tuliskan visi dan misi hidup kita bagi jangka panjang dan pendek.
Destinasi kita ada syurga firdous diakhirat dan berkekalan selama2.

9. Amalkan baca dan terus membaca.
Untuk meningkatkan ilmu dan kemahiran sangat penting membaca. Kitab utama ialah quran dan baca beberapa muka setiap hari serta fahami makna. Insha Allah dapat barkah dan dipermudah urusan dunia.
Timba ilmu sehingga akhir hayat kita dari mana2 sumber khususnya dalam bidang kerjaya dan hobby kita.

10. Uruskan masa dengan bijak.
Kerja 40 jam seminggu iaitu 8 jam sehari dan 5 hari seminggu biasanya mencukupi. Bersedia untuk kerja overtime khususnya bila mula berniaga atau berlatih dalam bidang kerjaya masing2.
Pernah saya kerja 72 jam berterusan sebagai doktor pelatih dihospital Melaka.
Ingat tubuh badan kita dan minda ada hak untuk berehat.
Ingat jangan jadi hamba kerja.
Jangan merungut tidak cukup masa untuk menyiapkan sesuatu tugas. Bila bijak mengurus masa masalah kesuntukkan tidak akan timbul.
Jangan membazirkan masa dengan menonton terlalu banyak rancangan talivisyen atau bermain video games.

11. Banyak minum air.
Badan perlu air untuk menghidupkan organ2 penting saperti jantung otak dan buah pinggang. Kekurangan air menyebabkan dehydration yang mengganggu fungsi organ.
Orang lelaki perlu 3 liter dan perempuan perlu 2.2 liter sehari. Minum air mineral , air zam2 atau air masak suam.
Minum juz buahan segar – air kelapa muda, air jambu, air limau nipis/kasturi.
Minum air halia atau cuka apel debgan madu.

12. Bertindak, Berusaha dan Berkerja.
Jadi orang yang ‘action oriented’ yang suka dan gembira buat kerja serta menghasilkan sesuatu. Bila suatu cita2 dan sasaran telah dikenal pasti terus ambil tindakan segera. Jangan tangguh (procrastinate) ; ia menjadi pencuri masa.
Jangan jangan asyik merungut dan mengkritik sahaja.

13. Sangka baik terhadap orang lain.
Jangan sering buruk sangka terhadap orang lain – kawan2 dan jiran kita, pekerja2 sepejabat atau lain.
Fikirkan mereka ada niat baik.
Fikir positif.

14. Bersyukur kepada Allah dan insan lain.
Sentiasa bersyukur atas segala nikmat yang Allah kurniakan – nikmat kesihatan, panca indera normal, rezeki, iman dan kebahagian hidup. Tunaikan hak dan perintah Allah.

15. Cakap lunak dan sedap didengar.
Cakap2 yang berbentuk pujian dan sanjungan dengan ikhlas kepada mereka berhak menjadi penyejuk dan penawar hati dan merupakan suatu sedakah.
Jauhkan cakap2 negatif yang bolih matikan initiatif orang lain. Cakap2 positif memberi galakkan.

16. Senyum dan ucap salam selalu.
Jangan terlalu serious. Senyum dan ketawa bolih kurangkan mental stress.
Beri senyuman dan ucap salam kepada orang lain walau pun tidak dikenali, ia merupakan sedekah. Munkin ini akan membuka pintu perkenalan.

17. Beristighfar ,taubat dan bermaafan.
Mohon ampun kepada Allah setiap masa dengan istighfar berulang2 kali.
Mohon maaf jika kita buat kesilapan terhadap orang lain. Rendahkan diri.
Jangan buang tenaga membenci orang lain.
Sedia memaafkan orang lain – satu pahala besar dari Allah.

18. Terima teguran dan pendapat orang lain.
Jangan cuba menang dalam semua perbinacangan.
Menerima dan menghormati pendapat orang lain bolih menjadikan kita dihormati walau pun munkin kita tidak setuju.
Jangan buang dan sia2kan masa bercakap fasal politik.

19. Jangan bersedih terhadap cacian, umpatan dan gosip.
Lebih baik kita mohon perlindungan Allah daripada cuba memberi penjelasan.

20. Kawal kemarahan.
Jangan balas kemarahan dengan tindakan buruk. Ucap aauzubillah, istighfar dan ambil wuduk. Sabar dan bertenang.

21. Bertenang ketika pandu kenderaan dijalan raya.
Jangan bertindak balas kepada provokasi daripada road bully atas kelakuan buruk mereka. Jangan bunyikan horn .Sabar dan bertenang ; sentiasa berzikir dan berselawat.

22. Biarkan apa orang fikir tentang diri kita.
Jika orang berfikiran baik tentang kita ucapkan ‘alhamdulillah’. Tetapi jika mereka fikir buruk , jangan risau atau sedih. Kita tahu diri kita sendiri. Yang penting pandangan Allah terhadap kita.

23. Muasabah diri.
Cermin diri; tanya diri apa baiknya dan kelemahannya.
Jangan bandingkan diri dengan orang lain khususnya yang lebih kaya, lebih tinggi pangkat dan lebih mewah. Tengok kebawah pada orang2 yang miskin dan daif.
Kita lihat orang lain pada zahirnya sahaja sedangkan ciri2 lain dan dalaman kita tidak ketahui.

24. Kegagalan tangga kepada kejayaan.
Kegagalan, kerugian niaga dan musibah adalah cubaan hidup. Bersabar, tabah dan terus berusaha. Jangan putus asa. Mohon pertolongan Allah.

25. Masa beredar, sekitaran berubah nasib kita juga akan berubah.
Segala2 akan berubah; masalah2 akan selesai, yang buruk jadi baik dan kegagalan bertukar kepada kejayaan. Sabar dan solat mohon pertolongan Allah; berusaha dan tawakkal.

26. Jadi seorang pemberi dan pemurah.
Jadikan satu amalan dan budaya untuk memberi sedekah, beri makan , beri hadiah , beri senyuman, beri galakkan dan seterusnya mengikut kemampuan dan kaedaan.

27. Jangan harap balasan dari orang yang kita tolong.
Tolong orang dengan wang, barangan atau tenaga kerana Allah. Hati ikhlas dan tidak rasa bangga atau riak.
Allah akan balas jasa dengan cara lain dan lebih besar ganjarannya.

28. Mengetahui had diri.
Kita hanya manusia. Ada had kemampuan. Jangan terlalu ghairah menempuhi risiko.
Sebelum menceburi sesuatu bidang buat analisa, penilaian dan dapatkan nasihat terlebih dahulu. Mampukah kita dari segi ilmu, kemahiran, tenaga dan kewangan. Ingat dan waspada.

29. Bergaul mesra dengan semua lapisan masyarakat.
Jadi seorang peramah, mudah bergaul dan sesuaikan diri. ‘Reach out’ kita ambil initiatif mulakan perbualan. Mulakan dengan senyuman dan ucap salam.
Bila berjabat tangan genggam dengan kuat sambil senyum untuk menandakan kita ikhlas dan mesra.

30. Janji mesti ditepati.
Bila berjanji dengan sesiapa pun untuk sesuatu urusan sama ada hal2 pekerjaan, kewangan, perayaan, pertemuan atau lain2 mestilah ditepati.
Jika janji untuk bertemu eloklah kita datang lebih awal dari waktu yang ditetapkan.

31. Bijak mengurus kewangan.
Buat simpanan sedikit dari pendapatan bulanan dalam tabungan yang dikunci saperti tabung haji dan ASB.
Jangan percaya skim cepat kaya. Sudah beberapa kali tertipu.
Belanja untuk keperluan penting bukan ikut kemahuan. Hidup cara sederhana dan jangan terlalu mewah dengan membeli barang2 branded.
Waspada bila guna credit card dan perlu selesai bayar sebelum habis tempuh sebulan kerana kadar faedah terlalu tinggi.
Berhutang untuk beli hartanah sahaja kerana ada peningkatan nilai. Jangan berhutang untuk beli barang2 yang susut nilai.
Selesaikan semua hutang sebelum umor 60 tahun.
Waspada jika ada orang yang hendak berhutang dengan kita. Biasanya hutang tidak akan atau sukar dibayar. Ini pengalaman saya sendiri. Beri dia sedikit sebagai hadiah.

32. Dapatkan restu dan doa ibu bapa.
Dalam segala urusan yang akan diceburi selain dari mendapat panduan Allah melalui solat istiharah doa dan restu ibu bapa sangat penting.
Sentiasa menghubungi dan ziarahi ibu bapa selagi mereka masih hidup.

RUMUSAN
Untuk capai kejayaan dan kebahagian hudup.
Perlu kuat iman dan taqwa
Perlu caragaya hidup sihat tanpa stress.
Berilmu dan kemahiran tinggi.
Berdisiplin.
Bijak dalam pengurusan.
Berakhlak mulia.
Kuatkan Silaturrahim.

Nak supplement berkualiti yang selamat untuk diambil dalam jangka masa panjang? Dapatkan SHAKLEE dari team SuperStarzFamily.

 

Pentingkah Vitamin C Untuk Sihat? Lihat Apa Komen Doktor Ini

Ramai yang mempersoalkan tentang pentingkah mengambil supplement Vitamin C untuk kesihatan.

Dr Hafiz Sulaiman menghuraikan tentang Kepentingan Vitamin C dan

Perlukah Mengambil Supplement Vitamin C dalam siri huraian di Wall FB beliau :

SUPLEMEN VITAMIN C UNTUK KESIHATAN :

————————————————————————–
Tidak dinafikan sumber vitamin C yang seimbang ialah daripada sumber makanan.
.

Penggunaan vitamin C pada dos kurang 1000mg merupakan ANTIOKSIDAN yang mencegah penyakit skurvi pada paras 60mg. (RDA:80mg).

 

.

Namun vitamin C sintetik dipercayai oleh pakar-pakar vitamin C seperti Linus Pauling, Dr Fred Klenner, Robert Cathcart, Thomas Levy, dll mempunyai kesan yang lebih daripada hanya pencegahan skurvi. Dos yang tinggi
.

Pengambilan lebih 1000mg melalui suntikan..ada kajian mengatakan 10,000mg memberi stress (PROOKSIDAN) kepada badan yang mengaktifkan antioksida dalaman (enzimatik). Ia juga boleh dicapai menggunakan kaedah “toleransi usus” oleh Dr Robert Cathcart..insha Allah saya akan kongsi post lama saya ni..

.
Maka mereka menyarankan sekurangnya 2gram setiap hari (Linus Pauling Institute Oregon).
.

Terdapat banyak kajian menunjukkan
1) Dos tinggi vitamin C membunuh kuman termasuk TB, Virus dan melawan sel kanser.

2) Dos tinggi vitamin mencepatkan penyembuhan luka luaran dan juga kerosakan dalaman.

3) Vitamin C mencepatkan pemulihan selsema dan batuk-batuk.

4) Vitamin C mengurangkan alahan.

5) Vitamin C mengurangkan kolesterol jenis jahat.

6) Vitamin C membantu mengurangkan asid urik.

7) Vitamin C mengurangkan keradangan dan juga kesakitan.

8) Vitamin C mengurangkan stress.

9) Vitamin C membantu pesakit kencing manis mengawal paras gula darah.

10) Vitamin C meningkatkan kolagen.

11) dan lain lain lain lain…
.

Jika diteruskan, dinding facebook anda akan dipenuhi dengan kebaikan dan khasiat vitamin C yang boleh saya senaraikan dan terangkan secara terperinci selama 2 hari 2 malam ūüėĀ
.
Vitamin C mempunyai banyak kelebihan dan manfaat kepada kesihatan..maka tidak hairan ia merupakan zat paling saya gemari dan wajibkan kepada semua pesakit saya.. untuk kesihatan yang lebih baik..insha Allah..
.

Namun anda juga perlu berjaga-jaga…
Bersambung..
BAB2 : Berjaga-jaga suplemen Vitamin C
.

.
Ikhlas,
Hafiz.Sulaiman

-Pejuang Kesihatan-

Perlukah Ambil Supplement? Lihat Apa Kata Doktor Ini

Adakah supplement satu keperluan? Atau adakah ia semata-mata gimik pemasaran? Persoalan ini sangat lazim diutarakan. Malah sangat ramai beranggapan bahawa mengambil supplement adalah merupakan satu pembaziran.

Seorang doktor perubatan menulis di wall Facebook beliau berkenaan perkara ini :

Perlu ke suplemen ni?

Orang zaman dulu tak makan pun suplemen…

Makan je makanan seimbang…

Aku sengeh je perati..

Tulisan beliau amat ringkas namun sarat dengan maksud tersirat. Bersama dengan status tersebut Doktor muda ini telah berkongsi satu tulisan berkenaan isu ini yang ditulis oleh laman Facebok Ayuh Sihat :

PERLUKAH ANDA MENGAMBIL SUPLEMEN?

BAB 1: CABARAN ZAMAN MODEN
———————————————————–

Makanan sebenar sudah pasti jauh lebih baik dan seimbang dari segi kandungan nutrisinya.

.
Namun, kita harus berpijak pada dunia realiti zaman moden yang mencabar:

1) Kualiti dan pencemaran tanah yang membawa kepada berkurangnya zat dalam tanaman.

2) Tumbuhan yang disirami racun serangga/rumpai mengumpul toksin yang akhirnya menjadi santapan anda.

3) Pencemaran toksin persekitaran lainnya terutamanya bahan kimia dan pengganggu hormon.

4) Pengambilan makanan rapu tanpa nutrisi dan penuh kalori.

5) Penggunaan ubatan seperti ubat tahan sakit, antibioktik yang membebankan usus, hati dan buah pinggang.

6) Kurang aktiviti fizikal di siang hari, tidur juga kurang. Ini mengelirukan jam biologi badan anda.

7) Peningkatan stress yang kronik.

8) Kerja..kerja..dan kerja..sehingga lewat malam..
Makan pun tak sempat..apatah lagi memasak makanan anda sendiri? Tanam sendiri? Mimpilah!

Fast food juga yang jadi pilihan..

.

Maka anda rasa anda tidak perlukan suplemen tambahan?
.
.

Bab2: Adakah Seimbang Pemakanan Anda?
.

 

Perbincangan ini bakal bersambung ke Bab seterusnya. Keep in touch dengan kami untuk membaca huraian dari beliau dalam bab seterusnya.