Cara Merawat Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut / HFMD Untuk Bayi & Kanak-Kanak

Cara Merawat Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut / HFMD Untuk Bayi & Kanak-Kanak ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri merawat bayi saya yang berusia 4 bulan semasa dijangkiti HFMD. Cara Merawat Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut dan Cara Merawat HFMD ini juga berdasarkan pengalaman membantu ramai bayi dan kana-kanak yang dijangkiti sejak tahun 2013.

 

Apa itu Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD

Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau Hands Foot and Mouth Disease (HFMD) adalah penyakit yang dibawa oleh kuman jenis VIRUS COXSACKIE.

Oleh kerana ia adalah bawaan kuman (Virus Coxsackie) maka Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD ini adalah sangat mudah berjangkit (highly contagious)

Cara Bagaimana Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD Berjangkit pula, Biasanya Bayi dan Kanak Kanak Kecil mendapat Jangkitan Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD ini di tempat jagaan atau asuhan bayi dan kanak-kanak.

Apabila seorang bayi atau kanak-kanak mendapat Jangkitan Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD ini, cairan yang keluar dari bayi yang dijangkiti, seperti air liur dan juga cairan dari lepuh atau ruam HFMD itu mengandungi kuman virus Coxsackie ini.

Mana-mana Bayi dan Kanak-Kanak yang terkena cairan bervirus ini akan mendapat Jangkitan Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD ini.

Simptom atau Tanda-Tanda Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD termasuk :

  1. Demam tinggi
  2. Timbul ruam dan lepuh di tapak tangan, tapak kaki dan dalam mulut.
  3. Ulcers dalam mulut atau mulut pecah
  4. Kadang-kadang ruam juga timbul di kawasan punggung dan kawasan peha berdekatan punggung.

 

 

Apakah Rawatan Atau Ubat Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD

Oleh kerana Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD adalah penyakit bawaan kuman jenis VIRUS, maka TIADA UBAT yang ada untuk membunuh VIRUS ini,

VIRUS hanya boleh dibunuh oleh sistem pertahanan semulajadi badan manusia iaitu SISTEM IMMUNITI dan ANTIBODI PERTAHANAN BADAN Semulajadi.

Sekiranya bayi perlu dimasukkan ke hospital doktor akan memantau suhu badan dan jika perlu ubat demam akan diberikan untuk mengelakkan suhu badan naik terlalu tinggi.

Doktor juga akan berikan uabt sapuan untuk ruam dan lepuh seperti Calamine lotion dan juga ubat sapuan untuk ulcers dalam mulut bayi.

 

Cara Merawat Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD Sekiranya Bayi dan Kanak-kanak telah Dijangkiti HFMD

Cara Merawat Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD ini perlu dilakukan selari / serentak iaitu rawatan dalaman dan luaran tubuh.

Rawatan Dalaman penting untuk meningkatkan antibodi semulajadi tubuh bayi dan kanak-kanak. Seperti yang telah dinyatakan di atas, oleh kerana Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD adalah penyakit bawaan kuman jenis VIRUS, maka TIADA UBAT yang ada untuk membunuh VIRUS ini,

VIRUS hanya boleh dibunuh oleh sistem pertahanan semulajadi badan manusia iaitu SISTEM IMMUNITI dan ANTIBODI PERTAHANAN BADAN Semulajadi.

Oleh sebab itulah langkah pertama untuk Merawat Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD adalah dengan meningkatkan antibodi semulajadi tubuh bayi dan kanak-kanak.

Jadi bagaimana caranya?

  1. Berikan makanan yang dapat menaikkan ANTIBODI TUBUH bayi dan kanak-kanak secara semulajadi. Sebaik-baiknya SUSU IBU.
  2. Berikan serbuk NUTRIFERON SHAKLEE yang mengandungi 4 tumbuhan asli yang terbukti dapat meningkatkan ANTIBODI dan SISTEM IMMUNITY badan manusia dengan cepat untuk melawan JANGKITAN VIRUS.
  3. Pastikan kanak-kanak minum cukup air kosong untuk membantu badan mengeluarkan kuman dan toksin dari virus ini dari badan.
  4. Tingkatkan kekerapan penyusuan susu ibu bagi bayi kecil di bawah 6 bulan.
  5. Rawatan Luaran adalah diperlukan untuk Merawat Ruam dan Lepuh Akibat Jangkitan Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD
  6. Mandikan bayi dan kanak-kanak dengan air bersih.
  7. Sapukan kulit bayi an kanak-kanak yang dinaiki ruam HFMD dengan krim yang mengandungi HERBA menyejukkan dan menenangkan untuk mengurangkan gatal dan mengeringkan nanah dari lepuh ruam.

Krim Herbal Blend Shaklee mengandungi 4 herba yang dapat mengeringkan lepuh dan nanah pada ruam HFMD.

 

Langkah Pencegahan dari mendapat Jangkitan Dari Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD

 

Cara terbaik untuk Mencegah Jangkitan Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD adalah dengan meningkatkan dan menguatkan immunity tubuh badan bayi dan kanak-kanak

Ada banyak cara untuk menguatkan immunity dan meningkatkan antibodi bayi.

Berikan bayi susu ibu sepenuhnya. Susu ibu mengandungi antibodi yang tidak terdapat dalam ubat dan juga tiada dalam susu tepung.

Berikan bayi 6 bulan ke atas makan banyak sayuran dan buah berenzim

Berikan Multivitamin tanpa gula dan lengkap dengan Vitamin C dan Vitamin D kepada kanak-kanak

Jaga kebersihan pakaian dan barang permainan serta tempat tidur.

Elakkan dari berkongsi perkakasan makan dan kain atau tilam dengan bayi lain. Anak saya dulu dapat Jangkitan Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD ini kerana baby sitter beliau berkongsi bekas makan dan bekas minum.

 

 

Produk Shaklee Untuk Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau HFMD untuk Bayi dan Kanak-Kanak

 

Produk Shaklee yang dicadangkan untuk HFMD adalah lengkap untuk rawatan dalaman bagi menaikkan antibodi dan sistem immuniti tubuh untuk melawan kuman virus coxsackie punca HFMD, dan juga rawatan luaran untuk merawat lepuh dan ruam akibat toksin yang dibebaskan oleh virus tersebut ke dalam darah dan ke kulit.

 

Produk Shaklee Untuk HFMD #1 : Nutriferon Shaklee

Nutriferon Shaklee mengandungi 4 bahan aktif berasaskan tumbuhan yang telah terbukti secara klinikal dan secara saintifik untuk menaikkan / BOOST ANTIBODY DAN SISTEM IMMUNITY badan manusia.

 

 

 

Produk Shaklee Untuk HFMD #2 : Vitamin C Shaklee

Diperlukan untuk membuang dan meneutralkan toksin dari virus coxsackie yang menyebabkan timbul ruam dan ulcers / lepuh di kulit dan dalam mulut. BAYI pun boleh ambil tapi cara pengambilannya berbeza dari orang dewasa. Cara pengambilan VITAMIN C SHAKLEE untuk bayi dan kanak-kanak akan saya berikan kepada customers semasa penghantaran Produk Shaklee

 

Produk Shaklee Untuk HFMD #3 : Krim Herbal Blend Shaklee

Krim Herbal Blend Shaklee diperlukan untuk merawat kerengsaan / keradangan kulit akibat toksin yang dihasilkan oleh kuman ini. Kulit pesakit HFMD akan menjadi ruam dan melepuh. Krim Herbal Blend Shaklee mengandungi 4 herba yang terbukti secara turun temurun sangat berkesan untuk merawat ruam, luka, lepuh, ulcers dan eczema.

 

Testimonial Shaklee Untuk HFMD atau Penyakit Tangan Kaki dan Mulut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 Penawar Chicken Pox : Cara Merawat Cacar Air Pada Baby

Hati ibu mana sanggup melihat bayi kena chicken pox, hanya ALLAH tahu bagaimana seksanya baby tu rasa. Miang gatal seluruh badan tapi mereka tak tahu nak cakap pada kita, kesian sangat! Sebab itu kami nak kongsikan 7 Cara Merawat Chicken Pox Pada Baby Menggunakan Kaedah Penawar Semulajadi agar ruam chicken pox kering dengan cepat.

Penawar Chicken Pox Pada Baby

Cara Merawat Chicken Pox Pada Baby dan Kanak-Kanak Menggunakan Penawar Semulajadi

Demam Cacar Air atau Chicken Pox memang memberi rasa sangat tak selesa, . Tak sanggup nak bayangkan seorang baby kecil kena menanggung segala rasa miang seluruh badan, dengan ruam bernanah cacar air tu… ALLAH kesiannya..!

 

Bayangkan seorang bayi kecil atau kanak-kanak yang dijangkiti chicken pox, tentu mereka rasa sangat sakit ditambah miang gatal seluruh badan. Nak tidur pun tak lena, nak makan pun tak selera. Apatah lagi jika bintik chicken pox tu sampai merebak dalam mulut. Nauzubilahi min zalik.

Hati ibu mana sanggup melihat anaknya terseksa begitu kan? Anak yang sakit tapi ibu yang merasa derita, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Cara Merawat Chicken Pox Pada Baby Dan Kanak-Kanak.

Satu isu utama ialah chicken pox atau cacar air ni berpunca dari kuman VIRUS yang mana tiada ubat yang ada untuk membunuh kuman ini, tak seperti kuman BAKTERIA yang mana ada antibiotik untuk bunuh kuman jenis ini.

Cara Merawat Chicken Pox Pada Baby

Kuman jenis VIRUS, punca demam chicken pox atau cacar air.

Untuk kuman jenis VIRUS, hanya sistem immuniti pertahanan semulajadi tubuh iaitu antibody badan yang boleh membunuh virus ini.

Malangnya untuk baby dan kanak-kanak, sistem immuniti badan mereka masih muda dan belum kuat untuk menentang kuman dan patogen,

Melainkan jika mereka menyusu dengan susu ibu, maka bayi akan dapat antibodi untuk melawan kuman ini dari susu ibu. Biasanya bayi susu ibu kena chicken pox cepat je baik dan kering.

Untuk Ibu yang anaknya sedang kena chicken pox boleh cuba 7 cara merawat chicken pox menggunakan penawar chicken pox yang terbukti selamat dan berkesan  dalam mengeringkan bintik ruam cacar air dengan cepat, inshaaALLAH

    1. Biji Labu :
      • Biji Labu boleh meningkatkan antibodi semulajadi badan. Ia juga “berbisa” untuk kuman dan parasit badan.
    2. Bunga Safflower :
        • Bunga safflower akan meningkatkan “askar semulajadi” dalam badan iaitu macrophage.
        • Makrofaj ini akan memakan virus chicken pox seperti dalam video di bawah yang menunjukkan bagaimana makrofaj dalam darah manusia yang sihat memakan kuman (yang hijau tu kuman, yang bulat bergolek-golek tu ialah makrofaj / antibody dalam sel darah putih manusia)

    3. Vitamin C Chewable (untuk kanak-kanak umur 2 tahun ke atas sahaja untuk mengelakkan risiko choking hazard)

 

  1. Daun Sage
  2. Bunga Achillea (Yarrow)
  3. Mandian Campuran Pati Jagung dan Pati Santan Kelapa
  4. Daun Semambu (Daun Neem)

7 Cara Merawat Penyakit Kaki Tangan dan Mulut HFMD Cara Semulajadi

Dalam entry ni saya nak kongsikan 7 Cara Merawat Penyakit Kaki Tangan dan Mulut (HFMD) berdasarkan pengalaman saya sendiri. 9 tahun dulu bila anak sulung saya masa umur 4 bulan dijangkiti Virus penyakit HFMD ni dari rumah pengasuh yang juga ada kanak-kanak lain yang dah dijangkiti HFMD. Memang gundah gulana sangat hati ibu ini. Melihat bayi kesayangan yang baru umur 4 bulan mulut dipenuhi ulcer, tak boleh menyusu, menangis lapar dan sakit dalam masa sama, hanya ALLAH tahu koyaknya hati ini. Dari situlah bermulanya episod seorang ibu mencari penawar untuk merawat penyakit HFMD yang tiada ubatnya lagi buat masa ini.

Cara Merawat Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut HFMD

Symptoms dan Tanda-Tanda Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut (HFMD)

 

Mula-mula saya perasan ada tak kena dengan baby saya masa tu bila dia taknak menyusu, dia menyusu kejap lepas tu terus menangis kuat-kuat. Saya breastfeed baby masa tu, so saya panic tak tau apa nak buat, anak sulung la katakan, baru 4 bulan pulak tu. Terus saya bawa pergi jumpa Paediatrician di Az Zahrah Bangi.Masa  Paed check mulut, tangan dan kaki, terus Paed tu cakap : Confirm HFMD ni. Huhu sedihnya hati ibu masa tu. Doctor kata takde ubat penyakit ni especially kalau yang kena tu bayi kecil macam yang saya kena tu. Sebab HFMD atau penyakit kaki tangan dan mulut ni puncanya ialah VIRUS  coxsackie yang takde ubat lagi waktu ni. Antibiotik hanya kepada bakteria saja sedangkan HFMD ni puncanya virus.

Klik Sini untuk detail tentang Cara Merawat Penyakit HFMD

 

 

 

 

 

 

7 Cara Merawat Bayi Demam, Batuk dan Selsema

Salam sejahtera semua, dalam entry ni saya nak kongsikan cara merawat bayi demam, batuk dan selsema menggunakan kaedah natural tanpa penggunaan ubat dadah.
Rasanya ramai dah tahu yang saya mengamalkan pendekatan natural untuk kesihatan anak-anak saya. Sejak kes Ibrahim mengalami kerosakan hati akibat penggunaan paracetamol dan antibiotik berpanjangan di hospital dulu, saya dah jadi fobia sangat2 dengan hospital dan ubat-ubatan..
 
Cabarannya ialah bila bayi saya alami demam atau batuk dan selsema… saya perlu ikhtiar cara untuk merawat bayi demam atau batuk dan selsema.
Cara Merawat Bayi Demam

Cara Merawat Bayi Demam

 
Saya tetap bawa anak untuk diperiksa oleh doktor cuma ubat saya tak ambil, kecuali beberapa saja… Alhamdulillah Pediatric yang saya jupa ni sangat berlapang dada…
 
In fact setiap kali jumpa dia, dia akan tanya dulu sebelum pescribe apa-apa ubat dan rawatan….
 
 
Baby saya ni dari 6 bulan dah makan Vitamin C dan Nutriferon, kadang2 ada juga demam batuk selsema
 
Memang bagi 2 ni je banyak2…
 
Alhamdulilah ikhtiar kecil ni diizinkan ALLAH untuk beri hasil
 
Setiap kali kalau kurang sihat, bawa ke klinik untuk doktor check dan neb kalau perlu,
 
Doktor akan bagi supply saline water dengan iliadin untuk hidung
 
doktor sendiri tak bagi ubat dan antibiotik, katanya menyusu banyak2 je,
 
bila saya tanya, nak bagi vitamin C boleh ke? Doktor mula takut choking hazard
 
tapi saya tunjukkan cara macam mana saya bagi
 
So doktor kata OK, cuma hati2 je.
 
 
Nutriferon pula setakat ni saya nampak bagus sangat untuk jangkitan virus
 
kalau anak demam, saya bagi 5 sachet terus, alhamdulillah kebah dalam 24 jam
 
 
Baru-baru ni demam on off lama sikit, so up dose vitamin C kepada sejam sekali dan Nutriferon 3 jam 1 sachet
 
lepas tu tambah Omega lagi
 
Alhamdulillah kebah
 
Kahak keluar berketul-ketul lepas tu
 
saya juga wajib bagi minyak kelapa dara dan minyak habbatus sauda’
 
sambil saya sendiri makan Vitamin C dan Garlic Tablet banyak2….
 
steam tu memang wajib la
 
saya buat 4 jam sekali
 
 
 
 
syukur alhamdulillah setakat ni cara ni berhasil dalam merawat bayi saya dari demam batuk dan selsema
 
 
Cara Rawat Baby demam dengan Shaklee dan natural remedy

Cara Rawat Baby demam dengan Shaklee dan natural remedy

Bismillahirrahmanirrahim. Hari ni saya nak share pengalaman saya merawat baby saya yang demam dengan menggunakan supplement Shaklee dan juga natural remedy seperti habbatussauda’, EVCO, Garlic oil dan minyak myrrh morhabsyi. Kaedah ni saya guna sejak baby saya demam masa dia umur 2 bulan. Hari ni baby dah umur 9 bulan, alhamdulilah sihat sejahtera dengan susu ibu <3

Shaklee untuk baby

 

Selama 2 hari baby saya (umur 9 bulan) demam batuk dan selsema, jangkit dari abangnya.
 
Semalam pergi event Shaklee, kawan2 saya yang pegang baby pun kata baby panas, muka baby pun murung je semalam.
 
Alhamdulillah, malam tadi demamnya dah kebah alhamdulillah.
 
Alhamdulilah hari ni baby dah sihat sepenuhnya.
 
Sebagai ikhtiar untuk rawat baby saya ni, saya bagi baby
 
1) Shaklee vitamin C chewable 3 jam sekali,
2) Nutriferon Shaklee sehari 3 sachets
3) sapu tapak kaki (garlic socks) dan badan baby dengan garlic oil + habbatussauda’ oil + minyak myrrh dari morhabsyi
4) Virgin Coconut Oil masukkan dalam bubur baby yang dah suam
5) minum air banyak dan banyakkan menyusu (saya sendiri makan vitamin C Shaklee 1000mg setiap 2 jam)
 
 
Alhamdulillah malam tadi badan baby kebah dari demam.
 
Hari ni pula hingus selsema mengalir tak henti dengan sendiri.
 
Baby pun aktif dan gembira, makan dengan selera dan menyusu dengan selesa.
 
 
Untung baby saya masih menyusu, banyak remedy yang baby saya takleh makan tapi saya boleh makan, so saya makan dan baby dapat melalui susu ibu.
 
Dan untung juga sebab baby dah besar dah makan solid food, dulu masa dia demam masa umur 2 bulan, memang 100% rely on breastmilk saja.
 
Masa tu saya makan vitamin C Shaklee 1000mg setiap jam, nutriferon sejam sekali.
 
Alhamdulillah waktu tu baby sembuh dari demam dalam masa 24 jam lepas ikhtiar tersebut…. berbaloi2 sangat, baby selamat dari makan ubat demam yang banyak bahan kimia.
 
Alhamdulillah ikhtiar kecil ni berhasil.
 
p /s : Vitamin C chewable tu ada cara special saya bagi pada baby. Kalau tak tau caranya jangan bagi ya takut salah bagi…. nak tau cara special tu boleh pm saya ya.